KÖKI: a koldulók mekkája
2021. február 09. írta: MSZDP Kőbánya

KÖKI: a koldulók mekkája

Kőbánya-Kispest busz- és metróvégállomás. Koldulók, hajléktalanok, kétes elemek, lumpen alakok. És a munkába (-ból) igyekvő dolgozó emberek. 

Elég vegyes összkép.

Az egykori Kőbánya-Kispest a maga szocreal valóságával szintén nem tartozott a legmegbízhatóbb környékek közé. Szép számmal találkozhattunk akkor is kolduló, kétes alakokkal. De valahogy a helyzet mégsem eszkalálódott annyira, mint napjainkban. A KÖKI Terminál felépültével mindenki a korábbi nagyon rossz állapotok megoldását várta. Hiába. Csak ideig-óráig javult a közbiztonsági és közhigiéniai helyzet a két legnagyobb dél-pesti kerület határán. Merthogy sokan elfelejtik, de Kőbánya-Kispest áldatlan állapotának okai sok évtizeddel korábbra vezethető vissza. Amikor az M3 metrót kihozták Kőbányáig, vagyis a X. és a XIX. kerületek találkozásáig, akkor ezzel együtt kialakítottak egy olyan forgalmas csomópontot, ahonnan buszokkal és átszállásokkal lehet elérni Dél-Pest kerületeit. Ezzel nem is volt semmi probléma, azonban a koncepció hamarosan magával hozta a szokásos nagyvárosi átmenő területek problémáját: hajléktalanok, kéregetők, munka nélkül tengődők, maga alá piszkított félkábult drogosok, stricik és lányaik, valamint minden elképzelhető módon lezüllött emberek tanyája lett...

Várod a buszt? Megszólítanak... Szinte percek sem telnek bele, odalépnek hozzád.
- Tesó, adj már egy szál cigit, kifizetem!
- Nem dohányzom, ne haragudj.
- Most miért hazudsz? Azért mert csöves vagyok?
- Ne haragudj, látod nem dohányzom, nem tudok adni.
- Akkor adj aprót.

Ez a beszélgetés a minap játszódott le. A hajléktalan hamar odébb állt, belátva, hogy aki nem dohányzik, attól hiába kér cigit. Aprót meg pláne nem fog kapni. A magyar dolgozó minden apróért megdolgozik, nincs felesleges pénze. Képletesen értve, öt forintja sem. Na de visszakanyarodva a fenti szituációhoz. Egy férfi minden gond nélkül elhajtja az ingyen pénzt, vagy piát vagy épp cigit kéregető hajléktalant, romát, bárkit. De mi a helyzet a hölgyekkel? Az idősekkel? A gyerekekkel? A probléma komolyságát az ő rájuk leselkedő veszély jelenti. Nincsenek biztonságban.

És itt jön a lényeg!

A belső pesti kerületekből kiszoruló lumpen alakok, drogosok, hajléktalanok egyre nagyobb része Kőbánya-Kispesten lelt otthonra. Azon belül leginkább a Terminált és a vasútállomást összekötő folyosón, illetve a Terminál alatti buszvégállomáson. A probléma súlyosbodását jelzi, hogy egyre több alkalommal kellett kihívni a kerületi rendőrkapitányság illetékeseit intézkedésre, mivel verekedés, szurkálás (!!), ordibálás, minden volt már itt az elmúlt időszakot vizsgálva. Vert már itt véresre hajléktalan hajléktalant, kétes bűnözők, lepukkant emberek pedig normális dolgozó embereknek estek neki, miután azok megtagadták az aprót, a cigit vagy bármit. Volt olyan hölgy, idősebb hölgy, akit kétszer ököllel arcon ütöttek, majd kiraboltak, miután nem volt hajlandó segíteni. Mindezt fényes nappal, a délelőttös műszakból hazafelé tartva szenvedte el a Terminált és a vasútállomást összekötő folyosón, nem messze a metró bejárattól, ahol boltok vannak és elég sok ember. "Természetesen" senki sem segített. Mert ilyenkor mindenki lapul. Senki sem akar bajba kerülni. A Terminál biztonsági őreinek hatásköre csak a Terminál területére terjed ki, így ők hiába látják a helyzetet, nem avatkozhatnak be, csak rendőrt hívhatnak. A rendőr meg mire kiérkezik.... Hagyjuk.

Nem hiába jelezte egyre több kőbányai és kispesti lakos is, hogy ez így nem mehet tovább. A két kerületnek közösen kellene fellépni az áldatlan állapotok felszámolására, de ez idáig ígérgetések voltak, tettek szokás szerint nem. A Kőbányai Önkormányzat Fideszes vezetése, de a DK színeit képviselő alpolgármestere sem tett semmit. A maximum csak a szavak szintjén megvalósuló szolidaritás vállalás volt a károsultakkal szemben. Néha egy-egy kósza rendőrjárőr jelzi, a testület él és mozog. De ennyi.... Ad-hoc jellegű járőrözésekkel nem lehet elejét venni a bűncselekményeknek. TEHÁT:

IDEJE LENNE VALÓBAN CSELEKEDNI!

Az MSZDP-Szociáldemokrata Párt Kőbányai Alapszervezete az alábbiakat követeli a két érintett kerület önkormányzatától, képviselőtestületétől:

1. Biztosítsák, hogy a kihelyezett térfigyelő kamerák valóban működjenek, mert sok esetben a felvételek hiányában nem tudott elindulni az érdemi nyomozás.

2. Ne legyen a KÖKI buszvégállomásán ún. vakfolt. Vagyis a kamerák minden szegletét lássák a területnek. Ha kell, helyezzenek ki több kamerát. 

3. Biztosítsák, hogy 0-24 órában lehetőség legyen rendőrrel találkozni, legyen állandó járőrözés a területen! A rendőrautó jelenléte - tapasztalatok szerint - párologtató hatással van a kétes elemekre. Tehát a rendszeres, éjjel-nappali és nem ad-hoc jellegű járőrözéssel bizony a bűnmegelőzés sokat hangoztatott frázisa is végre valóság lehetne.

4. A rendőrség kábítószer elleni osztályának nyomozói végezzék el feladatukat, és számolják fel a KÖKI-t, mint drogelosztó helyet. A drogosokat pedig fogyasztás miatt állítsák elő. 

 

MSZDP-Szociáldemokrata Párt
Kőbányai Alapszervezet

A bejegyzés trackback címe:

https://mszdpkobanya.blog.hu/api/trackback/id/tr9116421804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása